Advies

Laatste reactie 23/11/2017 09:18 door Jeroen
· Markeren als ongelezen
Robert Noteboom 9 maanden geleden geplaatst
Mijn volkje zit op 6 ramen, ik heb afgelopen 3 weken 1 plaatje thymovar geplaatst. Het resultaat is dat er nog geen 10 mijten gevallen zijn. Moet ik nu nog 3 weken door gaan of moet ik de voerbak er weet op zetten. De voerbak was tijdens de thymovar behandeling weggehaald. Vanaf augustus heb ik ongeveer 8kg gevoerd. Mijn vraag is. Hoeveel moet ik nog voeren en moet ik de tweede behandeling doen ivm de minimale mijten besmetting zo ja dan kan ik pas weer voeren over 3 weken.
Ik hoor graag jullie advies.
Ps: net even gekeken de koningin is nog vol op aan de leg eitjes en larven gezien.
Bijencoach Jeroen Vorstman 8 maanden geleden geplaatst
Hoi Robert, het beste is om twee keer drie weken te behandelen met Thymovar ook al zie je maar weinig mijten. Hoeveel uitgebouwde raten heeft het volkje nu? En hoeveel ramen zijn gevuld met voer?
Een volk op 0 ramen heeft ongeveer  12 tot 14 kg voer nodig om de winter door te komen. 
Kijk eens op: https://bijenclub.com/bijenhouden/hebben-bijenvolken-nog-genoeg-voer/

reactie op @jeroenvorstman:
Robert Noteboom He Jeroen,

Oke dan zal ik nog 3 weken door gaan. Maar dat betekend dat ze geen extra voer krijgen?. Als ik het goed zie hebben ze twee ramen voer en twee waar nog broed op zit. En twee waar de buitenkant nog niet uitgebouwd is, dus daar kunnen ze het nog niet in opslaan.(dus echt klein maar nog wel aan de leg) Ik zal morgen nog even tellen. Nog een optie om in de winter door te voeren tot de kan leeg is ? Grt Robert
8 maanden geleden

Beantwoorden

Bijencoach Jeroen Vorstman 8 maanden geleden geplaatst
Als ze maar twee ramen voer hebben dan zeker nu eerst voeren, twee ramen vol voer is ongeveer 4 kg. Ze hebben zeker 8 kg nodig. Na het voeren gelijk weer behandelen.
reactie op @jeroenvorstman:
Robert Noteboom Jeroen,

Het opnemen van voer gaat niet zo hard meer, is het een dom idee om een strookje thymovar op de verroa la te leggen zodat de dampen toch de kast in gaan zonder de kast te hoeven openen? Ik vind de tempratuur erg laag om de kast nog te openen. En is het mogelijk om de voerbak met isolatie er boven op de winter te laten staan ?
8 maanden geleden

Beantwoorden

Anton van Riel 8 maanden geleden geplaatst
Hoi Robert,

bij lage temperaturen werkt thymovar niet, ik raad het daarom af om het nu nog te gebruiken. 
Ik verwacht dat de bijenvolken over een paar weken boedvrij zijn. Dan kan je Oxuvar gebruiken. Oxuvar is op basis van oxaalzuur. Dat is in broedloze volken super effectief.
Lees meer op: https://bijenclub.com/varroabestrijding/wanneer-oxaalzuur-druppelen/
Robert Noteboom 8 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor je feedback. Kan ik door gaan met voeren tijdens de tweede thymovar behamdeling ? want ze hebben nog niet genoeg, of kan dit niet tijdens de behandeling ?
reactie op @robertnoteboom:
Jeroen Vorstman Door gaan met voeren kan wel, maar vaak nemen de bijen het voer niet goed op. Beter is het de Thymovar te verwijderen en dan te voeren. Omdat het kouder is kan je nu het beste voerdeeg geven. 
Succes!
7 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 October 2017 om 11:39
Aantal lezers 13
Aantal reacties 8