Helaas toch weer een dood volk

Laatste reactie 21/01/2019 16:08 door Robert
· Markeren als ongelezen
Robert Noteboom 1 maand geleden geplaatst
Het buckfast volk wat ik ingewinterd had leek het toch goed te doen. Het was een sterk volk en had ze in gewinterd op 1 broedkamer met zeker voldoende eigen honing als voer. Door de doorzichtige dekplank had ik mooi zicht op de winter tros, en die was echt mooi. Ik had bij mijn andere volk meer mijn twijfels over de omvang van de tros en de flinke mijtval. Maar vlak voor de kerst hadden we nog een paar mooie dagen waarop 1 volk vloog en de andere niet. Toen ben ik maar eens gaan kijken en tot mijn schrik was er geen beweging meer te zien bij het grote volk 😳. Toen ik de kast open maakte lag inderdaad alles dood op de bodem en voor de kast. Tot op de dag van vandaag baal ik er verschrikkelijk van want ik ben er echt van overtuigd dat ik ze keurig heb voorbereidt op de winter. Wat zou dit kunnen zijn ? Wat mij wel opviel is dat de buitenste ramen vol met voer vocht schimmel hadden. Zou dat er mee te maken kunnen hebben @jeroenvorstman. Gelukkig heb ik nog een volk om mee door te gaan,(carnica) maar dit was toch wel een heel fijn volk. Helaas de winters zijn voor mij nog geen successen geworden, maar we gaan door!!!
Bijencoach Jeroen Vorstman 1 maand geleden geplaatst
Wat een enorme domper Robert! Een bijenvolk verliezen is super ...
En je vraagt je natuurlijk af wat de oorzaak kan zijn.
Als kantramen met voer beschimmeld zijn, wijst dat op raten die niet door bijen bezet waren. Bij lage temperaturen krimpt de wintertros en kunnen de bijen het contact verliezen met de voedselvoorraad. Zo kan een bijenvolk verhongeren ondanks dat ze omgeven worden door voldoende voer.
Het is mij een aantal jaar geleden ook overkomen, sindsdien overwinter ik mijn volken zo klein mogelijk.
reactie op @jeroenvorstman:
Robert Noteboom He Jeroen,
Dank voor je feedback, het volk stond op 1,5 bakken en heb ik naar 1 BK gezet en hij was daarmee behoorlijk goed bezet. Kort om idd een domper want het was wel weer een fijn volk. Maar we gaan door 😉.
4 weken geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 January 2019 om 09:57
Aantal lezers 16
Aantal reacties 3