Q&A starten eerste bijenvolk

Laatste reactie 10/01/2018 14:23 door christiaan
· Markeren als ongelezen
christiaan van der Bas 6 maanden geleden geplaatst
Beste Bijenclub leden,
Afgelopen maanden heb ik me ingelezen in de wonderewereld van het houden van bijen en imkeren. Ik heb de meeste boeken gelezen, de online imkercursus van de bijenclub gevolgd en alle video's van Ben de som Cerff gekeken. Ik denk dat ik theoretisch ondertussen zo goed als alle informative tot mij heb genomen, maar ik blijf met een aantal vrgen zitten. Ik hoop dat jullie hier antwoord en advise op kunnen geven.
Zoals bij mijn intro aangegeven zit it nog te twijfelen om een imkercursus te volgen via de NBV, maar vraag me ook af of dit nog wel toegevoegde waarde heeft. Waarom zou ik het certificaat van imker willen hebben, wat zijn de voordelen van dit?
Ook mis ik in de vele boeken, forums, video's een duidelijk stappenplan voor het starten met je eerste volk. Belangrijke vragen zijn:
1) Waar kun je betrouwbaar een volk aankopen welke is geselecteerd op geode eigenschappen als zwerm traagheid, zachtaardig etc.?
2) Is het nodig om met een P moer te starten of is dit niet haalbaar bij een eerste volk en kun je gewoon heel goed starten met een F1?
3) Wat zijn de stappen als je met je eerste volkje thuiskomt (plaatsing, wanneer vlieggat openen en eerste controle?)
4) Welke richting moet de vliegopening van de kast (zuid/ zuidoosten)?
5) Wanneer is de beste tijd om te beginnen? Zitten nu in de winter, maar moet/ kan ik in Maart, April of zelfs later beginnen?
6) Wat is de beste kast om mee te beginnen? Ik ben zelf erg gecharmeerd van de TBH, maar dit is niet echt voor beginners, dus spaarkast of Dadant?
7) Met hoeveel kasten moet je beginnen of hoeveel kasten heb je nodig in het begin. Dit i.v.m. het eventueel zwermen en daarmee het maken van een kunstzwerm?
Hoop dat jullie kunnen helpen.
Christiaan
reactie op @christiaanvanderbas:
Jeroen Vorstman Hoi Christiaan,

Leuk dat je zo enthousiast bent en aan de slag wil met een bijenvolk. Ik zal je vragen puntsgewijs beantwoorden:

Q: Waar kun je betrouwbaar een volk aankopen welke is geselecteerd op goede eigenschappen als zwermtraagheid, zachtaardig etc.?

A: De eigenschappen die je noemt zijn kenmerkend voor Buckfastbijen en carnicabijen. Het beste kan je een keuze maken uit een van deze twee rassen. Mijn ervaring is dat Buckfastbijen zwermtrager zijn dan carnica's. Ik ken een aantal betrouwbare telers van beide rassen waar je terecht kunt. 

Q: Is het nodig om met een P moer te starten of is dit niet haalbaar bij een eerste volk en kun je gewoon heel goed starten met een F1?

A: Je hoeft niet per sé met een P moer te beginnen, een F1 volk is een prima begin. Een raszuivere moer heb je alleen nodig als je zelf wil natelen van deze koningin. Mijn ervervaring is dat F1 volken (op onze stand gepaard met vreemde darren) prima volken oplevert waar je heel goed mee kan imkeren. De vitaliteit van deze volken is onovertroffen!

Q: Wat zijn de stappen als je met je eerste volkje thuiskomt (plaatsing, wanneer vlieggat openen en eerste controle?)

A: Bereid de standplaats goed voor voordat je bijen komen. Je hebt een vlakke standplaats nodig om de bijenkast op te plaatsen. Ik adviseer de kasten op een verhoging te plaatsen om conact met vochtige grond te voorkomen en om je rug te sparen.

Meestal krijg je een bijenvolk op zes ramen in een transportkastje. De opening zal dichtgemaakt zijn om te voorkomen dat er bijen tijdens het transport ontsnappen. Een gaasbodem zorgt voor voldoende ventilatie. 

Zet je bijenkastje op de standplaats met de opening in de gewenste richting en open na een paar minuten het vlieggat. Laat het bijenvolk minsten 24 uur met rust zodat zich kunnen oriënteren op hun nieuwe plaats.
Kies een mooie warme dag uit om je bijenvolk over te hangen in je eigen bijenkast. Steek je beroker aan en doe je imkerjack aan.
Zet het transportkastje met het bijenvolk opzij. Op de vrijgekomen plaats zet je de nieuwe bijenkast, maar zonder dak en dekplank. De vliegbijen die terugkeren zullen naar de oorspronkelijke plaats waar het transportkastje stond en vliegen in je nieuwe kast binnen.
Haal nu het dak van het transportkastje, maar eerst geef je een paar pufjes rook door de vliegopening om kenbaar te maken dat je er aan komt. Wacht een minuutje om de rook zijn werk te laten doen en haal dan voorzichtig het dak eraf. Kijk of er bijen aan de binnenkant van het dak zitten en schud ze in de nieuwe kast. Haal voorzichtig een kantraam uit het kastje. Zorg ervoor dat je bijen kwetst. Hang het raampje voorzichtig aan een kant in de nieuwe kast. Haal een voor een de ramen uit het kastje en hang ze over in de zelfde volgorde en oriëntatie. Als je alle ramen hebt overgehangen hou je het transportkastje boven de nieuwe kast en schud de achtergebleven in de kast. Vul de kast aan met vier ramen met kunstraat. Leg de dekplank erop en sluit de kast af met dak.
 
Q: Welke richting moet de vliegopening van de kast (zuid/ zuidoosten)?

A: Van nature hebben bijen een grotere voorkeur voor een nestholte met een vliegopening richting het zuiden ten opzichte van een vliegopening op het noorden. 
Je kan hiermee rekening houden door de kasten zo op te stellen dat de vliegopeningen tussen zuidoosten en zuidwesten wijzen. Als je de bijenkasten in een bijenstal zet kan dit van groot belang zijn. Mijn bijenkasten staan vrij opgesteld in alle windrichtingen, maar ik zie geen onderlinge verschil tussen de volken.

Q: Wanneer is de beste tijd om te beginnen? Zitten nu in de winter, maar moet/ kan ik in maart, april of zelfs later beginnen? 

A: Zodra bijenvolken uitgewinterd zijn, meestal begin april, kunnen ze verkocht worden. De volken zijn dan gecontroleerd en pas dan kan je er zeker van zijn dat het volkje een koningin heeft die aan de leg is, broed in alle stadia heeft en voldoende voedselvoorraad.

Q: Wat is de beste kast om mee te beginnen? Ik ben zelf erg gecharmeerd van de TBH, maar dit is niet echt voor beginners, dus spaarkast of Dadant?

A: Ik adviseer om te beginnen met een spaarkast. Lees meer over welke bijenkast je het beste kan kiezen op: https://bijenclub.com/bijenkasten/bijenkasten/

Q: Met hoeveel kasten moet je beginnen of hoeveel kasten heb je nodig in het begin. Dit i.v.m. het eventueel zwermen en daarmee het maken van een kunstzwerm?

A: ik adviseer om met tenminste twee bijenvolkjes te beginnen. Zo kan je de ontwikkeling van  de volkjes vergelijken. Ook kan je met het ene volkje de ander redden als een koningin sneuvelt. Het is ook handig om een paar extra kasten te hebben om zwermen of kunstzwermen te huisvesten. Dat hoeven geen complete kasten met honingkamers te zijn. Een bodem, broedkamer, dekplank en een dak volstaat.

Q: Heeft het volgen van een imkercursus via de NBV toegevoegde waarde?

A: Of een NBV imkercursus veel zal toevoegen hangt erg af van de bijenteeltleraar. Wat ik wel aanraad is om een paar praktijkdagen te volgen bij een ervaren imker. Komend bijenseizoen starten we met de Bijenclub praktijkdagen, zowel voor de starter als ervaren imker. Na alle theorie kan je je hoofd nu eens in een echte bijenkast steken, je krijgt praktische imkertips waarmee je direct aan de slag kan en je kan me het hemd van het lijf vragen.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Gerrit Neuteboom 6 maanden geleden geplaatst
Welkom weer een nieuwe imker! welkom Christaan,

mooi al die vragen

Boekenwijsheid is belangrijk; de achtergronden weten en herkennen, maar imkeren gaat vooral om doen, uitvoeren. bepaalde volgordes van handelen.

Ga vooral een basiscursus doen om te leren hoe te handelen!


vb: tijdens mijn basisopleiding werd ik gekoppeld aan iemand die alle boeken van binnen en buiten kende, alle details, maar toen we ons opleidingsvolk kregen en aan de slag moesten liep de boekenwurm weg om zijn filmcamera te halen. Imkeren = doen. Fouten maken en leren waarom je de fout maakte. En dat leer je oa met anderen (tijdens een cursus).

We haalden allebei het examen, hij cum laude ik een voldoende.
We zijn allebei imker: hij heeft 1 volk (en 10000 fotos) en ik inmiddels 40 volken.

Dus, volg een basiscursus, wordt lid van een vereniging in je dorp/staat waar je woont and go..

Begin met een spaarkast, de rest komt vanzelf.

christiaan van der Bas 6 maanden geleden geplaatst
Hoi Gerrit,
Bedankt voor je reactive. Ik had me inderdaad al opgegeven voor de basiscursus en begin op 6 februari a.s.
Ik kijk er enorm naar uit, maar ben ook zeker van plan om dit jaar, desnoods tijdens de cursus te beginnen met een tweetal Eigen volken.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 December 2017 om 15:04
Aantal lezers 13
Aantal reacties 4