Ruimte geven

Laatste reactie 13/05/2018 14:09 door Geert
· Markeren als ongelezen
Bijencoach Jeroen Vorstman 10 maanden geleden geplaatst
De ontwikkeling van bijenvolken gaat nu super snel. Ramen vol gesloten broed en witte was (wildbouw) aan de onderkant van de dekplank zijn tekenen dat je ruimte moet geven. 

Als het bijenvolk op een broedkamer heeft overwinterd zet je de tweede broedkamer met ramen kunstraat direct op de eerste broedkamer. De bijen gaan met de opstijgende warmte snel naar boven om de raten uit te bouwen. Als het volk goed ontwikkeld, zet je een week later een honingkamer boven een moerrooster.

Heeft het bijenvolk op twee broedkamers overwinterd, zet dan zodra de appelbomen gaan bloeien (of zodra paardenbloemen massaal bloeien) een honingkamer boven een moerrooster.

Als je niet op tijd ruimte geeft, raakt de kast overvol en komt het bijenvolk in zwermstemming.

Succes!
Tycho Verheul 10 maanden geleden geplaatst
Hoi Jeroen,

Ik dacht altijd dat je de nieuwe broedkamer met kunstraat onder de bestaande broedkamer moest zetten. Maakt dit nog uit?
Bijencoach Jeroen Vorstman 10 maanden geleden geplaatst
Mijn ervaring is dat een extra broedkamer op de bestaande kamer snel door bijen wordt ingenomen en uitgebouwd. Tenminste als het een sterk bijenvolk is. Een sterk bijenvolk is een volk dat alle ramen bezet en die uitbreiding dus echt nodig heeft. 

Zet je een extra bak bovenop een klein bijenvolk, dan zullen ze moeite hebben om het broednest warm te houden. Ze hebben immers ineens een lege zolder boven hun hoofd waarnaar de warmte ontsnapt.  

Heb je een klein bijenvolk die één broedkamer nog niet volledig bezet, wacht dan met je bijenvolk ruimte geven tot het volk het echt nodig heeft. Heb je geen tijd om een of twee weken later weken weer te kijken en ruimte te geven? Zet dan direct een extra broedkamer onder het bijenvolk. Is het in die periode mooi weer en wordt er veel stuifmeel gehaald dan zal het bijenvolk groeien en zullen de bouwbijen afdalen in de nieuwe broedkamer en de raten uitbouwen. Is het slecht weer en groeit het volk niet, dan hoeven ze ook geen lege zolder te verwarmen.

Succes!
Bijencoach Jeroen Vorstman 9 maanden geleden geplaatst
Beste Gerrit, 
bedankt voor je aanvulling.
In een natuurlijke nestholte (holle boom) kunnen bijen niet anders dan naar beneden bouwen, maar daar worden ze niet gehinderd door onderlatten en toplatten. ?
Geert Tullemans 9 maanden geleden geplaatst
Geeft deze discussie dan niet aan dat het beter is met een ongedeelde kast te werken, zoals een Einraumbeute bijvoorbeeld of een Dadant met ongedeeld broednest?
Bijencoach Jeroen Vorstman 9 maanden geleden geplaatst
Beste Geert,
Een ongedeeld broednest is het meest natuurlijk en bijenkasten met een grote broedkamer, zoals Dadantkasten, hebben ook imkertechnische voordelen. In de praktijk zie ik weinig verschillen in de ontwikkeling van bijenvolken in kasten met een grote broedkamer, zoals Dadant, of met twee broedkamers, zoals spaarkasten. In 2012 had ik nog 50 Dadantkasten (zie foto), maar de imkertechnische nadelen van Dadant wogen uiteindelijk zwaarder dan de voordelen. 
Geert De Smet 9 maanden geleden geplaatst
Dag Jeroen,
Kan je iets specifieker zijn. Wat waren de imkertechnische voordelen en wat de nadelen van een Dadantkast. In de regio waar ik woon, gebruikt men bijna uitsluitend Dadant kasten. Als imker in spe ben ik bijna genoodzaakt ook dit kasttype te gebruiken wil ik materiaal met mijn ‘buren’ kunnen uitwissellen. Maar na lectuur van een aantal bijenboeken, gaat mijn keuze uit naar een andere kast ( spaarkast, en op termijn Warré).
Mvg,Geert.
Bijencoach Jeroen Vorstman 9 maanden geleden geplaatst
Beste Geert,
Imkertechnisch heeft Dadant het voordeel van een grote broedruimte. Bij een inspectie hoef je alleen de ramen van een broedkamer na te kijken, wat een flinke besparing in tijd oplevert.

Een ander groot voordeel van Dadant is dat je alleen de honingkamer(s) eraf hoeft te halen bij een inspectie. Bij een spaarkast moet je ook nog eens de bovenste broedkamer eraf halen als je een bijenvolk grondig wil nakijken.

Dadantkasten zijn niet gestandaardiseerd. Naast de originele Dadant (Dadant US) is er ook nog Dadant Blatt. Ramen zijn niet uitwisselbaar Tussen Dadant US en Dadant Blatt.  Dadantkasten zijn ook nog eens verkrijgbaar in verschillende maten: 10-raams, 11-raams en zelfs 12-raams.

Spaarkasten zijn wel gestandaardiseerd. Kastonderdelen en ramen zijn daardoor onderling uitwisselbaar. Bovendien zijn spaarkasten en kastonderdelen, zoals moerroosters, en ramen overal verkrijgbaar. 

PS Uitwisselen van materialen met de buren beveel ik niet aan met het oog op insleep van ziektes.
Geert Tullemans 9 maanden geleden geplaatst
Hier weer de andere Geert

Er is bijenwelzijn en er is imkerwelzijn. Mooiste is om dat te kunnen combineren.
Ik wil graag proberen te imkeren met als prioriteit bijenwelzijn. Dat hoeft niet altijd parallel te lopen met imkertechnische redenen. Ik begrijp dat dat lastiger wordt als je 50 kasten moet verzorgen, maar het lijkt me dat bijenwelzijn altijd meegewogen moet worden.
Ik overweeg naast mijn natuurbouwkast (einraumbeute) toch ook met Dadant te gaan werken. De voordelen spreken me aan, in het belang van bijen, en volgens mij is Dadant zowel US als Blatt vrij algemeen verkrijgbaar in de handel.
Overigens speelt ook het verschil in dikte van het hout, dus isolatiefactor, een rol tussen Dadant of spaarkast. Dadant is dikker. Maar dat laatste weet ik niet zeker.
Bijencoach Jeroen Vorstman 9 maanden geleden geplaatst
Bijenwelzijn is doorslaggevend als je duurzaam wil bijenhouden. Daarbij maakt het niet uit of je bijen houdt als hobby of professioneel. 

Bijen gedijen even goed in Dadantkasten als in een spaarkasten. Een bijenkast is niet meer dan een stuk gereedschap van een imker, die moet er mee kunnen werken.

PS Natuurbouw kan ook heel goed in een spaarkast of Dadantkast.

Geert Tullemans 9 maanden geleden geplaatst
Jeroen,

Volgens mij is een bijenkast wel meer dan een stuk gereedschap voor de imker, het is toch ook de huisvesting van het bijenvolk. Van essentieel belang voor veiligheid en voor een succesvolle voortplanting lijkt me. Warmte en vochthuishouding, ruimte, bescherming tegen roof zijn toch allemaal aspecten waarop kasten kunnen verschillen. In de praktijk zullen alle kasten waarschijnlijk wel aan de meeste voorwaarden voldoen en is het uiteindelijk een keuze van de imker. Het is wel een van de zaken waar je als beginnend imker hoofdbrekens over kunt hebben, weer veel bomen zonder duidelijk bos. In ieder geval voor mij en ik start al met een dubbele keuze door zowel met ERB als mogelijk Dadant (of toch spaarkast..) te starten..
Bijencoach Jeroen Vorstman 9 maanden geleden geplaatst
Voorwaarden die honingbijen aan hun woonruimte stellen zijn uitgebreid onderzocht door Thomas Seeley. Hij ontdekte de volgende eigenschappen van natuurlijke nestholtes waarin wilde bijenvolken nestelden: 

- volume: 30-60 liter;
- oriëntatie vliegopening: zuid;
- grootte vliegopening 13 cm2;
- positie vliegopening: bij de bodem van de nestholte;
- hoogte t.o.v. de grond: 5 meter.

Roger Patterson noemt in zijn lezing “Honey Bees in the Wild – What can we Learn From Them?” de volgende eigenschappen van natuurlijke nestholtes:

- vorm: cilindrisch (veel hoger dan breed);
- vliegopening: meestal klein of verkleind met propolis;
- positie vliegopening: bij de bodem van de nestholte;
- oriëntatie vliegopening: geen voorkeur;
- raatafstand: tussen 36 en 38 mm.

De waarnemingen van Roger Patterson zijn gebaseerd op waarnemingen van een groot aantal (een paar honderd!) wilde bijenvolken in natuurlijke nestholtes.

Samengevat: bijen geven de voorkeur aan een nestholte met een inhoud van ongeveer 40 liter die hoger is dan breed, met een kleine vliegopening bij de bodem. En ze houden een natuurlijke raatafstand aan van 36 tot 38 mm.

In de praktijk voldoen de meeste bijenkasten aan deze eigenschappen, daarmee is een bijenkast in wezen een stuk gereedschap van een imker. 
Geert Tullemans 9 maanden geleden geplaatst
Seeley kende ik al, Patterson nog niet, ga ik opzoeken. Dank
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 April 2018 om 10:58
Aantal lezers 24
Aantal reacties 13